Кариерна промяна - глупава илюзия или брилятна идея?

Ценни насоки от Милен Великов, който е лектор на Scale Up Your Career с много интересна тема за кариерна промяна.


Възможна ли е кариерната промяна?

Най-добрият начин да постигнеш и засечеш промяна е личната равносметка – къде си бил преди една, три или пет години и къде си сега. На едно и също място ли се намираш? Един и същ ли си като човек и професионалист, както преди? Променил си се, нали? 


Възможна ли е кариерната промяна тогава? Разбира се. 


Тя е възможна, понякога належаща, а често и логична стъпка. Може да е смяна на позиция, екип, компания, град, държава или пък изцяло нова отправна точка. Ключово за всяка промяна е да си я избереш, а не да ти я наложи някой – родител, приятел, шеф или текущите обстоятелства. 

Другото важно нещо е да се подготвиш за различни предизвикателства по пътя на тази промяна. Това са временни компромиси в името на главната ти цел, а понякога и важни уроци. Кариерната промяна често е съпроводена с личностна промяна, а в повечето случаи не се случва преди да е направена личностната.


Накратко, всичко, което зависи от теб е напълно възможно.


Какви са пречките пред кариерната промяна?


Страх, стрес и срам – трите страшни С-та.


Страхът е породен от неяснотата, която носи тази промяна. Нова посока, нови темпове на работа, нова компания, шеф и нов процес. Новите неща са повече от вече усвоените, а това води до колебание. Трябва ти увереност, за да надмогнеш страхът от грешки. “Ще се справя ли? А ако се проваля? Дали да не се откажа?” Звучи ли ти познато? Самосаботирането и скептицизмът са над нормалните нива, а ролята на жертва силно приляга на определени личности в момент на кариерна промяна. 


Страхът е съпроводен от немалко стрес. Особен е случаят на хора над определена възраст, които се нуждаят от рязка промяна в кариерата. А важното е не това кой набор си, а колко добре се адаптираш. Допълнителен стрес идва и ако хората до теб разчитат на стабилността и заплатата ти. 


А чувството за срам? “Какво ще кажат останалите? Какво ще си помислят колегите? Какъв пример давам на децата си, ако се проваля?” Изначално, в нашата култура грешните избори не се поощряват. Винаги има привидно безгрешни хора, които уверено ще възкликнат “Срамота!“. Замисли се дали някой може да гарантира, че всички твои решения и избори са правилни, че ще се вземат с лекота и винаги ще са в положителна посока. Естествено, че не, а който твърди обратното – лъже. Но когато преодоляваш пречки, ставаш по-силен, по-добър, придобиваш опит. В такъв случай, не се плаши да пробваш, да грешиш, да падаш, но да имаш силите да станеш и извлечеш поуките за себе си. Няма грешни избори, има натрупан опит и различни решения, следствие на тези избори.


Кои са митовете за смяна на кариерата?


Като нация правим няколко неща с неподозирана лекота – лепим етикети, винаги имаме по-добро решение на думи, осланяме се на стереотипи и вкоренени вярвания, коридорният мениджмънт управлява цели компании. Но кои са най-поддържаните митове за кариерата в България?

  • Всичко в България става само с връзки и/или пари.
  • Греша все заради другите
  • Защо ми е да уча, когато нищо не зависи от мен? А и то е едно образование...
  • Имам нужда само от късмет
  • Всеки успял е връзкар, всичко в България е корупция и фалш 
  • Закога да опитвам вече? Късно е, догодина ставам на 30 г.
  • Очаквам подкрепа от роднини и приятели – само така ще стане
  • Да, някъде тези митове са реалност, но абсолютизирането на тяхната роля и пасивността към тях подсилват случването им.


По време на бъдещата лекция на Милен Великов, той ще засегне тези и още няколко ключови фрази, като нещо, което пречи, но в което мнозина вярват, дори да не си го признават открито. Обикновено виждаме това, което искаме да видим, особено, когато „чакането“ е общоприетата национална норма. Тези митове са перфектното извинение защо се отказваш да преследваш мечтите си. Не го позволявай!

3 съвета за успешна кариерна промяна


1. Движи се! Стой вкъщи единствено, когато трябва да спиш – не спирай, защото иначе може да атрофираш физически и психически. Посоките са хиляди и навсякъде има възможности, ако имаш очи да ги видиш. Когато не спираш, хората те виждат и знаят за твоето професионално съществуване. 


2. Запознавай се с нови хора – взимай от тях това, което нямаш, и давай това, в което си добър. Не бъди пасивен, а активно търси нови контакти и вдъхновяващи личности. Цял живот се учим, а най-добре го правим, когато преподаваме наученото. 


3. Бъди активен, отстоявай своята позиция и изборите, които правиш – чети, изграждай, прави, спортувай, питай, изследвай, прилагай, преподавай, подлагай на съмнение, информирай се, предлагай помощ, давай повече, отколкото искат от теб, не си губи времето там, където не си разбран или приет. 


Хората са приемани по това, което са направили, а не по това, което казват, че ще направят! Запиши се на Scale Up Your Career и направи следващата крачка в кариерното си развитие – напълно безплатно тук!По време на конференцията Scale Up Your Career имаш възможност да научиш как да направиш следващият скок в кариерата си!

0 Коментара

Добави Коментар

Виж повече
Изчерпан