Кариерна промяна – тъпа идея или гениално решение

И двете, или старата истина от кварталните рапъри – каквото си го направиш. Ние от Career Guide виждаме случаи на хора, които сменят работата си и след това съжаляват и дори започват да изпитват носталгия по старата си длъжност. Някои преминават в идеализиране на старото работно място.

Виждаме и случаи на хора – и то значително повече – които усещат работата си като задънена улица. Чуваме да ни казват, че нямат стимул, нямат предизвикателства и средата ги подтика. Дали защото компанията не е добра? Истината в над 80% от случаите е друга – защото няма синхрон между профила на човека (в каква среда се чувства най-добре и е най-продуктивен) и културата на компанията. Нещо като лош избор на партньор. Изглежда добре, говори добре и после се оказва, че не можете да правите нищо заедно.

Ето 4 много глупави грешки, ако искате да смените кариерата си или да имате по-добра такава:

1. Решение базирано на емоции

Писнало ви е от старата работа, не се търпи вече, готови сте дори малко време да карате на спестявания или на бисквити, само и само да се махнете. Появява се възможност, която изглежда добре и вие се впускате.

Къде е грешката тук?

- Липсата на ясна визия за това каква е подходящата за вас работа

- Липсата на трезва преценка за новата възможност

- Липсата на търпение и усилие да проверите какви други възможности има

Резултатът често е отново неудовлетворение, този път задълбочаващо се към нихилизъм – “Няма нормални компании”, позиция на жертва “Аз никога няма да си намеря добра работа” или апатия “Не ми дреме вече за нищо”.

Тъкмо затова е нужно смяната на работа да е обмислена и в рамките на ясна визия. За това ще говорим и по време на събитието Кариерата, която обичам – призвание ,за което можете да научите повече тук.

2. Малко опции

Представете си, че се местите от София в Пловдив. Децата ви са в колата, мрънкат, а партньорът вече се изнервя много. Вие преговаряте с бъдещ наемодател. Той знае, че нямате друга опция, личи си. Вие знаете, че нямате друга опция. Каква е вероятността да кажете ДА на нещо, което не е много изгодно, но пък звучи ОК?

Истината – много голяма.

Преди да смените работата си, уверете се, че имате поне 3 опции. 

3. Да смените кожата, но не и нрава си

Всяка промяна към по-добро, ако е наистина към по-добро, и наистина е промяна, изисква и ние да се променим. В кариерно отношение, това означава да сте видимо по–добри и да помислите за по-голяма лична ефективност – планиране, организиране и постигане на заложени резултати.По време на конференцията Scale Up Your Career имаш възможност да научиш как да направиш следващият скок в кариерата си!

0 Коментара

Добави Коментар

Виж повече
Изчерпан