Кариерно планиране и митовете около него

САМО С ПАРИ И ВРЪЗКИ ЛИ СЕ ГРАДИ КАРИЕРА? или що е то кариерно планиране


“Откажи се! Ако нямаш познати или роднини в този бизнес, няма да успееш. Конкуренцията е жестока.”

“За да имаш успешен собствен бизнес, трябва да имаш много пари да вложиш в него. Доникъде няма да стигнеш, ако започнеш от нулата.”

“Ако нямаш богато семейство, не можеш да пробиеш.”

Колко пъти си чувал подобни изказвания? А вярваш ли, че са истина?

Тези реплики са присъщи за неуспелите, за неамбициозните, за страхливите. Чувал ли си някой истински успешен човек да твърди нещо подобно? Точно обратното – успешните хора са доказателство, че това не е вярно.

Кариерата обаче не е подарък. Всеки може да работи, но не всеки може да изгради кариера. Тя е резултат от фокусирана работа, неуморен стремеж и непрестанно планиране.

Защо планиране?


Нека бъдем честни, успехът не пада от небето. А за да го постигнеш, трябва да знаеш накъде да се насочиш – да направиш план за действие. Да планираш кариерата си означава да:

● решиш какво искаш да работиш

● определиш кои са нужните знания и умения, за да успееш

● разбереш как да придобиеш тези знания и умения

● имаш визия за бъдещето си и да полагаш цели по пътя към върха

● имаш увереност и доверие в себе си и в качеството на своя труд

Пътят към върха не е винаги определен от години къртовски труд. Внимателното планиране и правилната стратегия са перфектната комбинация от фактори, водещи до твоя успех.

Вече знаем защо, време е да разберем и как се планира кариера.По време на конференцията Scale Up Your Career имаш възможност да научиш как да направиш следващият скок в кариерата си!


За да намериш правилният за теб път, трябва да си отговориш ясно на три важни въпроса.

1. Какво обичаш да правиш?

2. В какво си най-добър?

Дотук добре! Ако имаш отговори на тези два въпроса, значи си намерил своето хоби. За да го превърнеш в професия, трябва да разбереш още нещо много важно:

3. Кой би платил за тези твои умения?

Вече знаеш не само какво обичаш да правиш, ами и кой има нужда от теб и твоите умения!

А мотивиран ли си да успееш?

Ако цялото това планиране запали страстта ти за успех, значи си намерил своето призвание! Нещото, в което не само си най-добър, но и което те мотивира и прави щастлив.

Ако все още не си сигурен в себе си, може би имаш нужда от малко помощ.

Кариерният консултант е човек, който може да опрости целия този процес и да го направи по-вълнуващ отколкото страшен. С негова помощ можеш от разпилените идеи да съставиш гениален план за действие и да направиш първата крачка към върха.

Успехът е за смелите, не за родените в богати семейства, не за късметлиите, не за победителите от лотарията. И ако все пак имаш нужда от подкрепа, Career Guide предлагам индивидуални консултации за каиререн план.


0 Коментара

Добави Коментар

Виж повече
Изчерпан