От идея до реалност чрез целеполагане

Какво искаш да постигнеш до края на днешния ден? Каква е главната ти цел на работа в момента? Къде искаш да си след месец, година, десетилетие? 


Много хора не могат да отговорят на тези въпроси по простата причина, че не са мислили какво искат от живота и не са си поставили правилните цели. Днес ще обсъдим какво е цел, как се поставя и постига. 


Какво е цел?

Целта е нещо конкретно, което искаш да постигнеш за определен период в даден контекст. Дори когато само един елемент липсва, целта остава твърде неясна и непостижима. Примерно, ако целта ти е да отслабнеш, това няма да се случи. Това е мечта. Ако обаче целта ти е да отслабнеш с пет килограма (конкретика) за три месеца (период) и вземеш предвид колко тежиш в момента, спортуваш ли, как се храниш и какви промени ще направиш (контекст), тогава целта ти става напълно достижима. Винаги разглеждай една цел в контекста й, за да разбереш как да я постигнеш и дали изобщо е възможна. 

Как се поставя и постига цел?


Целта ти трябва да бъде съгласувана с три фактора - личната ти житейска мисия или с други думи, призванието ти, личните ти вярвания и стандартите ти. 


Първо, една цел трябва да те води по някакъв начин към изживяването на призванието ти. Какво е то можеш да разбереш като се вгледаш в себе си, потърсиш какво обичаш да правиш, какво те вълнува и мотивира, в какво си добър и кое е онова нещо, което съчетава всичко това. 


Второ, бъди честен с себе си и преразгледай вярванията си. Вярваш ли, че заслужаваш заплатата, към която се стремиш? Смяташ ли, че притежаваш нужните качества и умения за професията, към която се целиш? Хората като теб получават ли това, което искат? С много труд ли постигаш всичко или нещата се нареждат от само себе си? Когато откриеш някое ограничаващо твое вярване приеми, че то е част от теб и потърси начин да го промениш. Един вариант е да говориш с кариерен коуч, който да ти помогне да замениш ограничаващото убеждение с позитивно такова, което да работи за теб.


Трето, изследвай как се държиш с другите и какво допринасяш към работата си, към семейството си, към средата си. Това са твоите стандарти, които е необходимо да са на нивото на целта ти, за да я постигнеш. Например ако искаш да бъдеш главен директор на фирма, но допринасяш към света по-малко отколкото един човек, заемащ тази длъжност, ти няма да постигнеш целта си докато не повишиш стандарта си. 


   Четвърто, използвай призванието, вярванията и стандартите си, за да определиш своите желания и да ги конкретизираш като цели. Тези цели вече имат огромен шанс да бъдат постигнати.По време на конференцията Scale Up Your Career имаш възможност да научиш как да направиш следващият скок в кариерата си!


Мечта


Визия

Субективност

Неопределеност

Какво искам да дам?

Какво искам да получа?

Какво искам да преживея?Цел


Действие

Обективност

Конкретика

До кога?

Колко? (продажби, клиенти, творения, т.н.)

Къде? (фирма, дружество, град, държава, т.н.)Много хора интуитивно разбират този процес и им е нужна само малко практика и някои напътствия, за да го усвоят напълно. Други имат нужда от различен подход, който може да бъде намерен с помощта на кариерен коуч, но абсолютно всеки може да се научи да поставя правилни достижими цели. 


0 Коментара

Добави Коментар

Виж повече
Изчерпан